Blog

26 desember 2010

Kastsystemet ... och lite dagdrömmar

Glad andra juldag! Igår provade jag en Ayurvedisk behandling som heter Shirodhara det är en behandling som är bra mot bla stress. Efter hårbotten-, ansikts- och helkroppsmassage med varm olja flyttades en skål med ett litet hål i botten ovanför min panna. Skålen hängde i en ketting och fylldes med varm olja och sattes i pendling. Långsamt rann en stråle med olja ner fram och tillbaka över min panna. Ganska snabbt svävade jag i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet. Toaletten i behandlingsrummet var trasig och porlade friskt som en bäck. Då jag låg där, sömndrucken, började en ny framtid växa fram inför mina ögon. En framtid där jag äger en transmedicinsk stressbehandlingsenhet där jäktade medelålders Stockholmare får Shirodharabehandling till accompanjemang av inte trasiga toaletter men delfinsång från min Bang&Olufsen. I väntrummet ligger man i hängmattor och ser på de lugnt simmande fiskarna i akvariet samtidigt som man får krama om magnetiska stenar... Patienterna blir ordinerade promenader i frisk luft, sex enligt Kamasutra och specialayurvedamat från en Indisk restaurang...

Nåväl... egentligen skulle jag skriva om kastsystemet idag. Kastsystemet är inte avskaffat i lag men lagen säger att alla skall ha samma rättigheter i samhället, oavsett kön, kast etc... I verkligheten existerar kastsystemet i allra högsta grad och är verkligen en maktfaktor. Det finns fyra huvud-kasttillhörigheter: Brahmins, Kshatriyas, Vaishyas, Sjudra och till sist och längst ner i hierarkin (i princip utanför hierarkin) - Dalites, scheduled casts eller så kallade Untouchables. Man ärver sin fars kasttillhörighet. Ju lägre kast desto mörkare hudfärg. Förut ansågs de lågkastiga smutsiga, man måste tvätta sig till och med om den lågkastiges skugga rörde vid en. Människor tillhörande de lägsta kasterna måste också gå baklänges och sopa bort sina egna fotspår så att ingen annan riskerade att trampa i deras fotspår och bli smutsiga. Brahminerna, de högst upp i hierarkin, ägde allt land förut och anses vara de renaste. I vissa Brahminfamiljer måste menstruerande kvinnor än idag sova utanför huset i ett tält för att inte smutsa ner de andra.


Varje huvudgrupp i hierarkin innheåller hundratals undergrupper. Man gifter sig nästan undantagslöst inom sin kast. Inom varje kast kan det finnas både fattiga och rika men inom de allra lägsta kasten är alla fattiga. En man som är högtutbildad, som t.ex läkare, men har låg kast är mindre ansedd än en lågtutbildad med hög kast. En dag kom en tiggare fram till mig och sa att han är en Brahmin, han var riktigt stolt och det verkade viktigt att jag förstod hans kasttillhörighet...

På sjukhuset har jag i flera formulär tex registreringsformuläret inför sterilisering sett en ruta där man skall fylla i kasttillhörighet. Då man börjar ett nytt jobb och då barnen börjar i skolan skall man även alltid fylla i kasttillhörighet. Jag frågade om man kan fråga folk öppet vilken kast de tillhör men det var absolut förbjudet, men de sa också att alla vet ju precis vilken kast alla grannar, kolleger etc tillhör. Kasttillhörigheten är en viktig bit av identiteten till folk.

De lägsta kasten: secluded caste och tribal caste (Untouchables) har en del specialförmåner som kvoterade platser till utbildningar. Kvotering finns även för dem till tjänster i politiken och den offentliga sektorn. Det pågår förstås en ständig politisk kamp i Indien för att bli av med kastsystemet på riktigt (också Mahatma Gandhi såg i sin tid på detta som sin viktigaste sak att kämpa för!), men på mig verkar det som att detta systemet är en så djupt integrerad del av hela det indiska samhället och folks mentalitet att det är svårt att förstå att det någon gång kan försvinna helt.

Ingen kommentarer: